Egészséges lúgos ételek I.rész

Egészséges lúgos ételek I.rész



72 lúgosító étel – a test természetes egyensúlyáért

Egészséges lúgos ételek I.rész 

 

 

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, anélkül, hogy azon aggódnál, hogy savasít, azonban néhány lúgosabb, mint a többi. Nem muszáj csak lúgos élelmiszereket fogyasztani annak érdekében, hogy lúgos pH értéket érj el. A bevitt táplálék egy része savas kell, hogy legyen, de próbáld meg mindig a természetes, teljes értékű élelmiszereket választani, mint például a zöldségek, a gyümölcsök vagy a gabonafélék.

Érdemes kipróbálni a lúgosító diétát?

A lúgosító diéta egyben bizonyított és nem bizonyított elveken alapuló étrend. Az elmélet az, hogy a savasító ételeket lúgosító ételekre cseréljük, annak érdekében, hogy elérjük vagy fenntartsuk a szervezetünk pH értékének egyensúlyát. Vannak bizonyos összetevők, amelyek savasítják a szervezetet. Ilyen a fehérje, a foszfát és a kén. Lúgosítő összetevők pedig a kalcium, kálium vagy a magnézium. A hús, a baromfi, a hal, a tojás, a tejtermékek, az alkohol és a legtöbb gabonaféle mind savasító étel. Míg egyes gyümölcsök, magvak, hüvelyesek és a zöldségek nagy része lúgosító hatást vált ki. És vannak a semleges élelmiszerek, mint például a természetes zsírok, a keményítők és a természetes cukrok.

Úgy tartják, hogy a lúgosító diéta javítja az egészséget és segíti a komoly betegségek gyógyítását, mint például a rák. A lúgos ételek fogyasztása nagyon egészséges, mert természetes, teljesértékű, feldolgozási folyamatokon nem átesett, növényi alapú ételek fogyasztására készteti az embereket. De nem szabad elfelejteni, hogy egyes savak kifejezetten fontosak a szervezet számára, ilyenek az aminosavak és a zsírsavak.


lúgosító ételek

 

Milyennek kell lennie a pH értéknek?

Ez fontos alapja a lúgosító diétának. A pH érték azt mutatja meg, hogy valami mennyire savas vagy mennyire lúgos, és 0-től 14-ig mérik. A 0-tól 7-ig terjedő érték savas kémhatásra utal, a 7 a semleges és 7-tól 14-ig lúgos vagy más szóval bázis. Azonban az emberek szervezetében a pH érték változó. Egyes részek lúgosak, míg máshol savas kémhatás van. Például a gyomorban sósav található, melynek következtében savas a kémhatása, amely a tápanyagok emésztéshez elengedhetetlen. A vér mindig lúgos, olyannyira, hogy a savas vér akár halálhoz is vezethet. A tápláléktól nem változik meg a vér pH értéke, csak valami komolyabb betegség, elváltozás eredményeképpen savasodhat el.

Egészséges lúgos ételek

Ha úgy érzed, hogy kiegyensúlyozatlan az étrended és túl sok savasító ételt fogyasztasz - mint például a hús, a tejtermékek, a feldolgozott élelmiszerek vagy az alkohol -, valamint kevés lúgosat – például zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek -, akkor olvasd el ezt a listát és nézd meg, hogyan növelheted a lúgos ételek bevitelét.

mandula

1. Mandula és mandulatej

Ez a finom magocska szinte az összes egészséges étel listán szerepel, ráadásul lúgosító étel is. Hozzájárul az izmok növekedéséhez, csökkenti a koleszterinszintet és segíti a súlycsökkentést. Nem kell marékszámra enni, annak érdekében, hogy kifejtse a hatását, mégis kiváló nasi, amit bárhová magaddal vihetsz és étkezések között is fogyaszthatod.

amarant

2. Amaránt (disznóparéj)

Ezt a gabonafélét nem sokan ismerik fogyasztás szempontjából. Bármelyik lúgosító alapú diétába beleillik. Amellett, hogy lúgosító hatása van, nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek mind szükségesek az egészségünkhöz. Ha nem vagy benne biztos, hogy hogy kell elkészíteni, számos receptet találsz hozzá az interneten.

articsoka

3. Articsóka

Az articsókát gyakran teszik salátákba vagy leturmixolva szószokba, számos oka van, hogy miért érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe. Az egyik például az, hogy lúgos kémhatása miatt növeli a szervezet pH értékét. Tele van antioxidánssal, tisztítja a májat és segíti az emésztést. Tehát egy saláta sok zöld levéllel és egy marék articsókával összekeverve tökéletes választás lehet.

rukkola

4. Rukkola

Ezt a leveles zöldséget kötelező ismerni. A rukkola gyakran szerepel a méregtelenítő étrendekben, nagyrészt azért, mert lúgosít. Ez az ultraegészséges növény tele van A-vitaminnal és kalciummal. Sokszor a kalciumot a tejtermékekkel azonosítjuk, viszont sok zöldség tökéletes alternatív kalciumforrás lehet.

5. Spárga

sparga

Maradjuk a szuperzöldségeknél – a spárga lúgosítja a testet, hiszen ez az egyik legerősebben lúgosító zöldségünk. Viszont nem csak ezért olyan egészséges. Tartalmaz antioxidánsokat, tápanyagokat és számos méregtelenítő összetevőt is. A spárgának emellett öregedésgátló hatása is van, így bőven van okunk elkezdeni beépíteni az étrendünkbe.

Folytatás: Egészséges lúgos ételek II.résszel

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Megszabadulhatsz a hátfájástól ha...
Életmód, Fogyókúra
Megváltozik a tested kontúrja és a derék karcsúbbá válik.
Hiába próbálkozik, nem képes lefogyni?
Életmód, Fogyókúra
Közismert volt már korábban, hogy a rossz minőségű, kevés alvás és az alvászavarok az egészségre károsak
A máriatövis pozitív hatásai
Egészség, Egészség cikkek
A máriatövis egy igénytelen növény, mely eredetileg gyomnövény volt, és bárhol szinte megterem.
Darált mák hasznossága egészségünkre
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Sok helyen tiltják a fogyasztását, pedig 50 felett szinte kötelező lenne. Miért? A folytatásban megtudod.
A „Nyolcaska” gyakorlat
Életmód, Fogyókúra
Ezt a testzsír-csökkentő gyakorlatot először napi 2-4 alkalommal, folyamatosan 1 percig kell elvégezni
5 tipp az eredményes fogyásért
Életmód, Fogyókúra
Látványosan lefogyni az egyik legnehezebb kihívás, hiszen az eddigi életmód megváltoztatása hatalmas akaraterőt ...
Mammográfia: Miért fontos a vizsgálat?
Egészség, Egészség cikkek
A szűrővizsgálat országos bevezetése óta jelentősen csökkent az emlőrák miatti halálozás aránya.
Házi készítésű árpakávé
Életmód, Táplálkozás
Az árpakávé könnyen emészthető ital, jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek és idős embereknek,
A migrén tipusai és kezelése
Egészség, Egészség cikkek
Migrén gyanúja akkor merül fel, ha a betegismétlődő fejfájásról számol be, amely kielégíti a migrén diagnos ...

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Gyaloglással a betegségekkel szemben.
Életmód, Táplálkozás
A rendszeres gyaloglás nagyon jó hatással van az egészségünkre. Sok betegség megelőzésére alkalmas. A gyalogl ...
Erdei gyömbérgyökér
Egészség, Egészség cikkek
Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kez ...
A feszes és szép alak sok ember álma
Életmód, Fogyókúra
Csak egy egyszerű mozdulatsor és csak úgy repkednek le rólad a dekák. Mindössze egy perc minden nap…
Ha már mindent kipróbáltál!
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Vágd a padlizsánt kis darabokra. Ezután helyezd a vízzel teli edénybe és kezd el melegíteni a tűzhelyen.
A kömény
Egészség, Egészség cikkek
A kömény nemcsak nagy múltra visszatekintő ízesítő a sütésben-főzésben, de Rengeteg betegség is kezelhető vele.
Bőrrák és tipusai
Egészség, Egészség cikkek
A bőrrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség. Ha a bőrrák kerül szóba, a magyarok többsége – az elmúlt ...
Igyál citromos vizet!
Egészség, Egészség cikkek
Lúgosító hatással bír, így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetben a magasabb pH-értéket
Egészséges lúgos ételek V.rész
Életmód, Táplálkozás
Egészséges lúgos ételek V.rész 36. Kamut Egy újabb gabonaféle a listán. A kamut valójában tartalmaz gluté ...
Hogyan javítsuk memóriánkat?
Egészség, Egészség cikkek
Olvass véleményeket a cikkünkben leírt módszerekről, amelyek segítségével megelőzheted a memóriavesztést.

További cikkek »