Hogyan javítsuk memóriánkat?

Hogyan javítsuk memóriánkat?


5 módszer a memória javítására

A memóriád kritikus része a mentális egészségnek, az emlékezet elvesztésétől való félelem pedig nagy szorongást okoz sok embernek, akik mindent megtesznek, hogy fenntartsák a memóriájukat. Bár az életkor előrehaladtával együtt nő a memóriaromlás valószínűsége, ez nem elkerülhetetlen eredménye az öregedésnek. Valaki, aki veszi a fáradságot arra, hogy megerősítse és finomítsa az emlékezetét, biztos lehet abban, hogy jelentősen javítja a memória és a figyelem működését. Olvass  véleményeket a cikkünkben leírt módszerekről, amelyek segítségével megelőzheted a memóriavesztést.

1. Aludj eleget

A kipihent agy kiváló módszer az elméd egészségének megőrzésére. Az alváshiány tönkreteheti az általad fejlesztett mentális fejlődést és lassú, ködös gondolkodást okozhat. Az alvás létfontosságú része az emlékezetformálási folyamatnak. A jó alvás elengedhetetlen az emlékek konszolidálásában. Az alváshiány viszont a memória gyengüléséhez vezethet. Ha nem tudod megszilárdítani az emlékeidet, akkor később sem leszel képes visszahívni őket. A tudósok úgy gondolják, hogy a hippokampusz és a neocortex létfontosságúak az alvás közbeni memória fejlesztésében, azt feltételezve, hogy a hippokampusz visszajátssza a nap eseményeit a fejedben, a neocortex pedig tárolja őket a jövőbeni használatra.

2. Fogyassz egészséges zsírokban gazdag ételeket

Az agyunk nagyjából 60 százaléka zsír, szervezetünk összes energiájának húsz százalékát használja fel. Bár a kiegyensúlyozott étrend jó az egészségre, különösen fontos, hogy az agyunk megfelelő zsír mennyiséget kapjon, hogy fenntartsa magát.

Az egészséges zsírok, mint például az egyszeresen telítetlen zsírok, segítenek megőrizni az agyműködést és munkaképes állapotban tartani, ami védi az emlékezetünket. Az omega-3 zsírsavak, amelyeket testünk nem termel természetes módon, különösen hasznosak az agyműködés szempontjából, és a halételeken kívül több forrásban is megtalálhatók.

A memória fenntartása mellett az egészséges zsírok fogyasztása is segít leküzdeni az olyan mentális betegségeket, mint a depresszió vagy a bipoláris zavar. A telített zsírokat gyakran idézőjelben említik, de ők az agysejtek egyik fő összetevői. A telített zsírok fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát, és segít megőrizni az agy megfelelő működését.

3. Találkozz a barátaiddal

A rendszeres szociális interakció segít megakadályozni a mentális betegségeket is. A tanulmányok szerint a szocializáció ugyanolyan szinten segít a szellemi teljesítőképesség fenntartásában és hozzájárulhat a memória megőrzéséhez, mint a mentális gyakorlatok. A szocializáció hiánya az érdeklődés és az agyunkkal való interakció hiányává válik, és depresszióhoz és más mentális egészségügyi betegségekhez vezethet. Az emberi kapcsolatok azonban az agy több különböző részét stimulálják.

A beszélgetés több lehetőséget kínál a gondolatok felidézésére, a logika és a kritikus gondolkodás használatára, az érzelmi kapcsolatok megtapasztalására és a tudás megerősítésére. Ha azon kapod magad, hogy egész nap nem beszéltél senkivel, kevesebb alkalmad lesz arra, hogy aktívan tartsd az agyad.

4. Rendszeresen mozgasd meg agyad

Az agyképzés kitűnő módja a memória fenntartásának. Logikai rejtvények és elme játékok segítenek abban, hogy megőrizzük agyunk jólétét. A jó agyi aktivitás, amely segít fenntartani az emlékezetet, megtanít valami újat és kihívást fog jelenteni. Az emberi agy nagyon képlékeny, így az agytürők és rejtvények kiváló eszközök az agyi képességek megerősítésére és a memória meghosszabbítására. Ne feledd, ha már alkalmazkodtál egy bizonyos szintű nehézséget az agy gyakorlatokban, próbáld ki nehezebb változatokat is – különben, a haladás stagnálni fog és nem fogja bővíteni a mentális képességeit.

Az elmejátékok célja, hogy új utakat hozzanak létre, amelyeket rendszeres gondolkodással és agymozgással kell megerősíteni. Minél több idegpályát fejlesztünk ki, annál inkább bővítjük a memóriánkat.

5. Eddz rendszeresen

Nemcsak az agyunkat szükséges tornáztatni, hogy fenntartsuk az emlékezetet, hanem az egész testünket. A rendszeres aerob testmozgás növeli a hippokampusz méretét, ami kritikus a memória fejlesztésében és karbantartásában. Testmozgás csökkenti a gyulladást, és serkenti a növekedési faktorokat, amelyek segítenek fejleszteni a memóriát. Edzés segít növelni a vér keringését és az agy oxigénellátását, csökkenti a stresszt, és természetesen kimerít minket, ami segít jobb éjszakai alvásban.

A fizikai aktivitás nemcsak jót tesz a szervezetnek, hanem segíti az agy növekedését is. Az agysejtek egészségének megőrzése azt jelenti, hogy fenntartjuk a memóriát létrehozó és megőrző funkciókat. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 2030-ra 75,6 millió, 2050-re pedig 135,5 millió ember demenciával fog élni. De fontos tudni, hogy a demencia nem normális része az öregedésnek. Ez a rossz agyi egészség mellékhatása, amelyet elkerülheted, ha az agy védelme érdekében proaktív lépéseket fogsz tenni.

Ezek a módszerek kulcsfontosságúak a memória és a figyelem javításához és arra szolgálnak, hogy megőrizzük testünk és lelkünk jólétét.

Forrás: erdekesvilag.hu

Külső kép forrása: pixabay.com

 
 
 
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »