Szomorú tény, hogy élővizeink minden évben életeket követelnek. Olyanokét is, akik tudnak úszni! Az esetek többségében olyan hibák húzódnak a háttérben, amit egyszerű lenne elkerülni. Az alábbi tanácsokat az internetről gyűjtöttük, és mindenkit kérünk, hogy vegye komolyan, és ahogy tudja, adja tovább!

 

Figyelj a szélirányra!

A Balatonon és más tavakon a part felé fújó közepes vagy erős szél jó szórakozásra, jó a hullámokon játszani. De a parttól kifelé a víz közepe felé fújó már nem az: az veszélyes. Először még alig vannak hullámok, alig érezni a szelet a takarás miatt. Amikor matracon fekve picit beljebb kerül az ember a vízközép felé, akkor egyszer csak észreveszi hogy befelé sodorják az erők. Ilyenkor sokszor még vissza lehet valahogy jutni. De vn egy pillanat amikor már nem. Ekkor nem szabad pánikolni, hanem hátat kell fordítani a szélnek és hullámoknak, és szélirányban vitetni magát az embernek a széllel és a hullámokkal. Nincs más megoldás, csak a túlsó part. Ez az egyetlen esély! Nem lehet a széllel, hullámokkal szemben úszni hosszabb ideig, mert erős szélben a hullám tetején fröccsenő víztől és a hullámok között kialakuló légritka tértől hamar oxigénadósságba kerül a jó úszó is.

'Hogy ez mennyire így van! Évtizedekkel ezelőtt, Tihany Sajkodon voltam több barátommal a horgásztanyán, az akkori tulaj mindig elmondta, ha elvisz a szél a partól a csónakoddal, akkor ne harcolj: hasalj az aljára és törődj azzal hogy kapj levegőt, mert belehalhatsz! Majd másnap összeszed a túlpartról. Hittük is meg nem is. Egyszer (nem teljesen józanul), kint pecázgattunk, és kezdett jönni a szél. Elindultunk a partra hülyéskedve, három csónak összekötve. Az elsőben egy ember a legvéznább vontatott kifelé, mondom a vihar előtt. Annyi eszünk azért volt, hogy a nád közelében valamicske szélárnyékban haladtunk, de a móló előtt kb. 20-30 méterrel felerősödött a szél. Megéreztük a veszélyt! Kettő perc alatt mindenki kijózanodott, a három csónakban evezve kb. húsz perc alatt tettük meg a hátralévő pár métert.'

Csalóka hullámok

A befelé sodró hullámokat még sokszor akkor sem veszed észre elsőre, ha éppen evezel valamin a parttal párhuzamosan. Tényleg alattomos! Jó lenne a helyes mentőmellény használatra is minél többször felhívni a figyelmet pl. SUPon való evezéshez!

 

A tengerpart még veszélyesebb!

A tengeren tilos parttól kifelé fújó szélben úszni vagy matracozni-csónakázni!

Ott nem pár kilométerre van a túlsó part. És ez nem is az úszástudásról szól. Hogy mennyire vagy jó úszó, alig számít. Rutinos úszók sem tudnak szemben úszni hosszabb ideig sodrással, áramlattal, hullámzással, széllel.

Tengerpartokon nagy divat a sziklákon szelfizni. Nagyon sok fiatal halt már meg úgy, hogy egy váratlanul felcsapó hullám ledönti az embert, és magával sodorja befelé. A sziklás öblökből pedig hullámzás esetén képtelenség kijönni, ha nincs erre kialakított kijáró. Ha még valaki beugrik menteni, az is odavész.

'Néhány éve volt az az eset, mikor egy középkorú férfit próbált menteni egy arrafelé sétáló pár jól úszó fiatal férfitagja. Mindketten belefulladtak a nézők szeme láttára, tőlük tíz méterre.'

Bárhol ne ugorj a vízbe!

Soha nem szabad ismeretlen mélységű vízbe fejest ugrani. És soha ne ugorjunk be a vízbe felhevült testtel. Csak akkor ugorj,  ha a víz legalább 2 méter mély! 

A hőmérsékletre is figyelni kell!

Nagyon sokat számít a víz hőfoka. A 25 fokos víz lehet a barátunk, a 8-10 fokos viszont halálos ellenség. De sokan nem tudják: 32 fokos vízben is lehet kihűlés, csak tovább tart.

Így hívhatunk segítséget!

Legyen a nyakban vízhatlan tokban mobiltelefon, olyan amin lámpa is van. És nem az internetet kell nézegetni rajta vagy a haverokkal csetelni, hanem tartogatni kell az esetleges segélykérésre. Ha valaki bajba kerül a Balaton közepén vagy bárhol egy élővízben, és fel tudja hívni a 112-es segélyszámot, akkor valószínű időben ki fogják menteni. Ha sötétben van - mondjuk ez horgászoknál gyakori - akkor kell tudni fényjelzéseket adni a telefonnal vagy vízhatlan zseblámpával, ha várunk a segítségre. 

A sekély vízbe is bele lehet fulladni!

Időjárástól függően a vízszint fölött apró cseppekből álló réteg keletkezik, ami fulladást okozhat. Ezért lehet belefulladni az akár térdig érő vízbe is - szélerőtől függően, nagy hullámok között. Olyan mint a kölniszóró, vízpermet keletkezik, és némileg légüres tér is. (Bernoulli törvény)

Gyakorold a lebegést!

Aki nem tud a víz tetején háton lebegni, az sekély vízben gyakorolja. Nagyon jól tud jönni, ha az ember elfárad, vagy ha úszás közben begörcsöl valamije. Apropó görcs.. Ha érezzük hogy a vádlink begörcsölni készül, akkor talpunkat és lábujjainkat húzzuk felfelé izomból, vagy ha tudjuk akkor kézzel is. Ezzel gyakran elmulasztható / megelőzhető a görcs.

Figyelj a viharjelzésre!

A magyar viharjelzésnél a villogási sebességeknek két fokozata van. Másodfokú viharjelzésnél egyáltalán nem szabad vízbe menni - ennek ellenére sokan megteszik!

A balatoni viharok nagyon furcsák és kiszámíthatatlanok, egyik pillanatról a másikra képesek lecsapni. Általában ÉNy felől érkeznek, a Balaton-felvidék felől, a hegyek kedveznek a vihar erősödésének. Dél felől érkező vihar jóval ritkább, de lehetséges.

A bányatavakról:

A bányatavakban nem lehet fürdeni, ki is vannak táblázva, mert kiszámíthatatlanok a meder viszonyok. A sekély és a nagyon mély részek hirtelen váltakoznak. Ennek ellenére bányatavon történt tragédiákról is minden nyáron hallani.

Ismerd fel a fuldoklót

Valójában a fuldoklás nem egy heves, a víz csapkodásával és segítséghívással járó jelenet, amit sok ember gondol. A fuldoklás majdnem mindig egy megtévesztően csendes esemény. Ellentétben a tévében látott hangos, drámai helyzettel. Néhány ritka helyzeten kívül a fuldokló emberek képtelenek segítséget hívni.

Ha valaki igazán fuldoklik, ezek a jelek árulkodnak róla:

  • a fej víz alatt vagy a száj a vízfelszín környékén
  • a fej hátradöntve, nyitott szájjal
  • üres és üveges tekintet, nem képes fókuszálni
  • csukott szemek
  • a haja az arcára vagy a szemébe lóg
  • nem használja a lábait
  • hiperventillál vagy zihál
  • próbál valamelyik irányba úszni, de nem igazán halad semerre
  • próbál a hátára fordulni
  • úgy mozog, mintha egy láthatatlan létrára próbálna felmászni
Forrása: zoldujsag.hu
Külső kép forrása:pixabay.com