Ha fogyni szeretnél ...

Ha fogyni szeretnél ...


25 szabály, hogy alakunk karcsú legyen, amelyeket nem mondanak el, mert valóban működnek!

Ha életed során legalább egyszer megpróbáltál már fogyni (vagy legalábbis fogyási tervet készíteni), akkor valószínűleg már észrevetted: az internet tele van egymásnak ellentmondó információkkal, és nem egy „divatos” étrend eredménye messze elmarad a várakozásoktól.

Általában ezeket az ellentmondásokat az úgynevezett „táplálkozási szakemberek” azzal a ténnyel magyarázzák, hogy „minden ember más”: azt mondják, mivel ez vagy az a diéta nem sikerült, azt jelenti, hogy csak egy másik stratégiára van szükséged.

Ilyenkor persze teljesen összezavarodunk, és nem tudjuk reálisan megítélni, mi a hamis, mi az igaz, minek hihetünk és minek nem, és hol van egyáltalán az igazság? És minek higgyünk, hogy egyáltalán fogyni tudjunk? Szerkesztőségünk utánajárt a dolgoknak és TUDOMÁNYOS oldalról közelítette meg ezt a problémakört. Leellenőriztük nemcsak a módszereket, de saját magunkat is, és ezeket most közzétesszük kedves olvasóinknak!

Itt van tehát a harmonikus alak 25 alap szabálya, amelyek VALÓBAN működnek, annak ellenére, hogy ez elsőre nem mindig nyilvánvaló.

1. Kezdjük a reggelt 2 pohár víz elfogyasztásával, ügyeljünk arra, hogy éhgyomorra igyuk meg. Hozzáadhatunk pár csepp citromlevet is. Ez a két pohár víz segíti az aznapi anyagcserét megindítani a szervezetben, és mintegy mentőövként szolgál a túl magas kalóriatartalmú reggelik esetén.

2. A reggelit csak 10-15 perccel a víz megivása után fogyasszuk el, de semmiféleképpen se korábban, mint 20 perc az ébredésünktől számolva. A reggeliként szóba jövő legjobb ételek a főtt tojás és a különféle gabonafélékből készült kásák.

3. Ha fogyni szeretnél, az étkezés után jobb, ha nem iszol. 30 percig tartózkodj az ivástól minden egyes étkezés után. Ez a módszer meggyorsítja az emésztést.

4. Felejtsd el, hogy nem szabad enni este hat után! A vacsora ideális ideje 3-4 órával lefekvés előtt van.

5. Ismerkedj meg a váltott zuhanyzással (más néven hideg-meleg tusolás). Ez javítja a vérkeringést, felgyorsítja az anyagcserét, sőt néha gyógyítja a narancsbőrt is! Emellett javul a bőr színe is.

6. Alaposan rágd meg az ételt. Ez sokkal fontosabb, mint amilyennek elsőre tűnik. Minél jobban megrágsz valamit a lenyelés előtt, annál gyorsabban szívódik fel a testedben, ezáltal nem lesz zavaró teltségérzés a gyomorban sem!

7. Ne feledd, hogy a jóllakottság érzése nem jön azonnal. Az agynak körülbelül 20 percre van szüksége ahhoz, hogy információt kapjon a gyomorból, hogy az már megtelt. Ezért sohase siessünk evéskor!

8. Helyezzünk a munka közben az asztalra egy pohár vizet. Mindig legyen a szemed előtt. Egy pohár víz egy óra alatt az ideális norma!

9. A dió egy nagyon hasznos táplálék, különösen az agy számára. Ugyanakkor sok kalóriát tartalmaz, ezért elég egy marékkal elfogyasztani belőle egyszerre!

10. A burgonyát a táplálkozási szakértők valósággal gyűlölik. Pedig valójában egyáltalán nincs igazuk: ez az étel tápláló, és koránt sincs benne annyi kalória, mint amit tartanak róla. A legfontosabb dolog az, hogy ne sütve fogyasszuk! A legjobb a héjában főtt formában fogyasztani.

11. A kenyér is egy érdekes kérdés. Eleve többféle kenyér létezik, a fehér búza kenyér esetén igaz, hogy jobban tesszük, ha nem eszünk olyat, de a „barna” vagy a „fekete”, azaz a rozskenyeret nem csak hogy lehet, de egyenesen kell is fogyasztani!

12. SOHA ne fogyasszunk forró italt (teát és kávét) cukorral! Könnyebb ezt a szokásunkat elhagyni, mint amilyennek elsőre tűnik, viszont így a test nem jut „felesleges” kalóriához az italokból!

13. A legjobb élénkítő ital a fogyókúrázók számára a zöld tea. Igyunk meg 2 csészével belőle naponta.

14. Egy egyszerű séta a lábunk egyik legjobb barátja tud lenni. Naponta 30 perc elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a narancsbőr kialakulását, és nem csak a súlyunkat csökkentjük, hanem a hangulatunk is jobb lesz tőle! Érdemes megjegyezni, hogy a futás és a gyaloglás során körülbelül ugyanolyan mennyiségű kalóriát éget el szervezetünk!

15. Ügyeljünk a testtartásunkra. Ha mindig egyenesen tartjuk a hátunkat, az anyagcsere folyamatok gyorsabban zajlanak le a szervezetünkben! Ha ma már elkezdesz ügyelni erre, akkor 2 nap múlva már eredményt figyelhetsz meg magadon. És három hét múlva már minden probléma nélkül, könnyeden tudsz sétálni is.

16. Ne vásárolj gyümölcsleveket a különböző üzletekből. Ezekben a cukor több, mint a vitaminok! Nyilvánvalóan nem szabad elhinni a csomagokon szereplő feliratokat: „100%”, „Cukor nélküli”, „Adalékok nélküli” stb. És azt se feledjük, hogy cukor nélküli rágógumi és diétás kóla sem létezik!

17. Ügyeljünk az adott termékek színére. A sárga és fehér ételekből (kenyér, tészta, vaj, stb.) lehetőleg együk kevesebbet, ehelyett részesítsük a sötét ételeket. A legalacsonyabb kalóriatartalmú élelmiszerek általában zöldek!

18. Együnk több probiotikumot, azaz olyan baktériumokat tartalmazó termékeket, amelyek kifejezetten hasznosak a bél számára. A legmegfelelőbb a kefir és az enyhén édes joghurt.

19. Kelj fel az asztaltól, amikor úgy érzed, hogy a gyomrod 80%-ig tele van. Ez egy aranyszabály!

20. Ügyelj arra, hogy valóban kialudd magad! Több tanulmány is rámutat arra, hogy azok az emberek, akik krónikus alváshiányban szenvednek, másfélszer annyit fogyasztanak, mint amennyire szükségük lenne!

21. A “szerelmi légyott” mínusz 500 kilokalóriát jelent! Ha férfi nélkül történne, akkor mínusz 300 :)

22. Fogj egy noteszt és minden nap rögzítsed a súlyodat és a méreteidet. Ez az egyszerű módszer több motiváló erővel bír, mint hinnéd! Egy átlagos ember „ideális” sebessége 1-1,5 kg-os csökkenés hetente. Ez garantálja, hogy nem jelentkeznek egészségügyi problémák és csúnya megereszkedett bőr.

23. Főzzünk mi magunk! Az éttermi ételekben általában túl sok sót, fűszert, zsírt vagy napraforgóolajat használnak.

24. Az egészséges táplálkozás aranyszabálya: csak „valódi” ételeket fogyasszunk és ne gyárban előállított, félkész vagy feldolgozott élelmiszert. A hús megengedett, ellenben a kolbász tabu. Halat mindenképp fogyasszunk, de kerüljük a halkonzerveket! A piacon, öreg nénikéktől vásárolt savanyúságok megengedettek, de a boltban vásároltakat hagyjuk inkább a polcon! És így tovább.

25. Végül pedig a legfontosabb dolog az, hogy gyakrabban kérdezzük meg magunktól: „Egy jóképű férfi vagy ez az egy szelet torta? McDonald’s vagy keskeny farmer?

Oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel, de ugyanakkor te magad is kövesd ezeket a szabályokat! Ne feledd, ezek tudományos tényeken alapulnak!

Forrás: ketkes.com

Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »