Egészséges lúgos ételek III.rész
Egészséges lúgos ételek III.rész
16. Chia mag
Nem is gondolnád, hogy ezek az apró magocskák mekkora tápértékkel bírnak, vagy hogy milyen nagy hatással vannak a test pH egyensúlyára. A legjobb benne az, hogy bármire rászórhatod. Gondolj például egy levesre az itt felsorolt zöldségekből, és tegyél bele egy kis chia magot. Vagy add hozzá a turmixodhoz, így lúgosabb lesz és több rostot fog tartalmazni. Akár belesütheted banánkenyérbe, vagy hozzáfőzheted a kuszkuszhoz is. Légy kreatív!
17. A metélőhagyma (snidling)
Itt az ideje, hogy elkezd fogyasztani a metélőhagymát. Mivel nem egy gyakran fogyasztott étel, ki kell találnod, hogy hogyan kerüljön a tányérodra. Lúgosító hatású és jó ételízesítő is. Jó választás, ha megszórod az újkrumplit metélőhagymával. Teheted még levesekbe, köretekhez vagy salátákba.
18. Koriander
Egy másik jó alapanyag. ha megakarod ízesíteni az ételeket és közben lúgosítasz is. Nehéz elképzelni, hogy ekkora hatása van, de a lúgosítás mellett javítja a koleszterinszintet és az emésztést is. Elég egyszerű a felhasználása főzés közben, és akár otthon is ültethetsz a konyhakertbe, vagy cserépbe az ablakban. Nem kell marékszámra fogyasztani, elég, ha hozzáadod más ételekhez, például az itt felsoroltakhoz.
19. Kókusz
A kókusz egy olyan természetes élelmiszerünk, aminek szinte minden része jó valamire. A kókuszvíz, a kókusztej és a kókuszhús egészségre gyakorolt hatásai mind bizonyítottak, beleértve a lúgosító hatást is. Ajánlott a friss kókuszhús, a kókuszvíz vagy a kókuszolaj fogyasztása a legjobb hatás érdekében.
20. Káposzta
A káposzta vágott levelét fogyasztjuk. Amellett, hogy jelentős lúgosító hatása van, a rákmegelőző ételek toplistájában is szerepel, ami nem meglepő, hisz ez a két dolog kéz a kézben jár. A-vitamin tartalma jelentős, de más vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaz, így igen ajánlott a fogyasztása.
21. Uborka
Egy másik étel, ami biztos, hogy van a hűtődben. Lúgosít és annyi víz van benne, hogy egy igazi hidratáló zöldség. A legjobb hatás érdekében hagyd rajta a héját, de ha az túl sok neked, akkor csak sávokat hámozz le róla, így egy szélkerékre fog hasonlítani. Így nem csak jobban tartósítható, de egészségesebb is lesz.
22. Kömény
A kömény vagy van a konyhádban vagy nincs, attól függően, hogy milyen jellegű ételeket szoktál készíteni. Ha gyakran használod, akkor jól teszed, ha nem annyira ismered, akkor ideje megismerkedned vele. Egy olyan fűszer, amely segít semlegesíteni a savas ételek hatását, ami azt jelenti, hogy lúgosító zöldségekkel fogyasztva dupla hatást érhetsz el.
23. Pitypang
Túl kell tenned magad azon, hogy a pitypang csak egy gaz a kertedben. Hiszen a virágja és a gyökere is roppant egészséges. Kicsit meg kell erőltetned magad, hogy elkezd fogyasztani, de hidd el, megéri. Kétségtelenül lúgosít, ráadásul méregtelenítő és vérnyomáscsökkentő hatása is van.
24. Padlizsán
A padlizsán igen sokoldalú zöldség, amelynek minden vásárlás alkalmával helye van a kosaradban. Lúgosít, és egyike azoknak az ételeknek, amiből annyit ehetsz, amennyit csak akarsz. Alacsony kalóriatartalmú, laktató és segíti a test pH egyensúlyát fenntartani. Számos receptet találsz az elkészítéséhez, hiszen az egyik legnépszerűbb zöldség akár köretként, előételként vagy salátában.
25. Cikória
Talán most említjük először ilyen jellegű listán a cikóriát, mivel legtöbbször egy kalap alá vesszük a leveleszöldségekkel. Mivel a lúgosító hatása igen jelentős, úgy gondoltuk, hogy muszáj kiemelnünk. Lehet, hogy egy kicsit keserű, de van, aki direkt ezért szereti az ízét. Nem számít, hogy hogy fogyasztod - akár salátában vagy zöldturmixban -, de az biztos, hogy a testet szeretni fogja.
Folytatás: Egészséges lúgos ételek IV.résszel
EgészségVilága cikkajánló
EgészségVilága cikkajánló