A fenyőrügyszirup készítése

A fenyőrügyszirup készítése


Erdély aranyat érő varázsitala, a leghatásosabb téli gyógyír – A fenyőrügyszirup

Egy erdélyi csodaszert ismerhettek most meg egy kicsit közelebbről, az ottaniak szinte csak ezt használjál megfázás esetén, de sok minden másra is kiválóan alkalmas, ráadásul te magad is elkészítheted, cikkünkből kiderül, hogyan! 

Fenyőrügyszirup készítése
 
Hihetetlenül eredményesen használható megfázások esetén a fenyőrügyből készített szirup, mivel a benne lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így természetes köptető, ráadásul csillapítja a torokfájást, a köhögést, és még a légutakat is nyugtatja.

Ha ez még nem elég, hozzáteszem, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma, de találhatunk benne még különböző ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, tűlevélgyantát, cserzőanyagokat, és még illóolajokat is. Nem új keletű a fenyőfélék hasznosítása, ugyanis már évezredek óta tudjuk, hogy ezek a növények fantasztikus lehetőségeket rejtenek magukban.

Az ókori görögök, a rómaiak és a középkori népek ismerték a rügyek, tobozok, magok és gyanták hatásait, és alkalmazták is mindet. A friss hajtásokat (rügyek, és a még fejlődésben lévő piros színű, lágy tobozok) tavasszal lehet gyűjteni. A fenyőrügy a friss ágvégeket és tűleveleket jelöli, melyekből illóolajat tudunk kinyerni. 

Mire és mikor használhatjuk a fenyőrügyszirupot?

Mint azt már említettem, a fenyőrügyben lévő anyagok nyákoldó hatásúak, a belőle készült szirup csillapítja a torokfájást, és nyugtatja a légutakat is, tehát megfázás esetén tökéletesen alkalmazható. Ugyanakkor nemcsak a meghűléses betegségeknél használható, mivel ez a természetes módszer alkalmas az asztmától, allergiáktól, migréntől, vérszegénységtől, illetve anorexiától szenvedők kezelésére is.

Ha szellemi fáradtságban, kimerültségben szenvedünk, napi 2 evőkanál szirup felfrissíti a tudatunkat. Ha megvágtuk magunkat, felhorzsoltuk a bőrünket, a fenyőrügy szirupos borogatás enyhíti a fájdalmat, fertőtleníti a területet, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Egyébként egész évben fogyasztható, most pedig jöjjön a szirup receptje, a következő oldalon ezt is megosztom veletek, érdemes tehát lapozni egyet, tartsatok velem továbbra is!  

Fenyőrügyszirup készítése
 
Nagy hiba, amit sokan elkövetnek: a fenyőrügyből készült szirup összefőzése…Ez azért nem jó megoldás, mert a rügyekben található illóolajok hő hatására egyszerűen elpárolognak, így a nyugtató, hűsítő hatás elillan. Érdemes tehát a gyógykeveréket hidegen elkészíteni! 

Milyen rügyeket gyűjtsünk? 

Azok a rügyecskék a legalkalmasabbak a célra, melyek tiszta, a városoktól távol lévő erdőkben találhatók, mivel itt nem kell számolnunk a légszennyezettséggel, nagyobb valószínűséggel tudunk itt tiszta rügyeket gyűjteni, mint a városok közelében.

A méret lényeges szempont: a legalkalmasabb egyedek három és hét centiméter hosszúságúak. Szedésnél ügyeljünk arra, hogy ne legyenek a rügyeken apró rovarok, tetvek, hazaérve pedig mossuk meg jó alaposan mindet, és hagyjuk, hogy csöpögjenek le, majd tegyük rá egy papírtörlőre. A rügyek száradjanak meg teljesen, mert különben a szirup könnyedén megerjedhet.

Kezdődhet a szirup készítése! 

Vegyünk elő egy befőttes üveget, tegyük tele fenyőrüggyel, és öntsük nyakon az egészet gazdagon mézzel. Zárjuk le az üveget légmenetesen, majd hagyjuk állni három-négy hétig, lehetőség szerint szobahőmérsékleten és napos helyen, közben minden nap rázzuk fel. Ez az idő elegendő arra, hogy természetes módon választódjanak ki a jótékony hatású anyagok. Az idő leteltével szűrjük le szitán, vagy szűrőn és már fogyaszthatjuk is, naponta három-négy alkalommal érdemes egy kanállal megenni belőle. 

Fontos tanácsok

Használhatunk a szirup elkészítéséhez luc-, erdei-, ezüst-, vörös-, és jegenyefenyőt is. Arra viszont oda kell figyelni, hogy a szintén tűlevelű, nagyon hasonló tiszafa minden része mérgező, szóval véletlenül se szedjetek belőle! Egyéves kor alatti gyermekeknek nem ajánlott ilyen szirupot adni, mivel fennállhat sajnos a botulizmus veszélye, ami egy ritka bénulásos betegség.

Megjelent: agraroldal.hu

 
Tetszett a cikk?

 

 

EgészségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

 

 

 

EgészségVilága cikkajánló

Miért fogyasszunk köszmétét?
Egészség, Egészség cikkek
Erősíti az immunrendszert Oldja a stresszt! Védi és erősíti a szívet és az ereket. Szabályozza a testsúlyt. Fi ...
Ha fogyni szeretnél ...
Életmód, Fogyókúra
Az internet tele van ellentmondó információkkal, és nem egy étrend eredménye messze elmarad a várakozásoktól.
A csoda TE MAGAD VAGY!
Egészség, Egészség cikkek
Higgy a gyógyulásban, csak azt erősítsd! Lelkedben, ha igaz hit, békesség van, a tested is gyógyul, újra EGÉSZ lesz!
Házi készítésű árpakávé
Életmód, Táplálkozás
Az árpakávé könnyen emészthető ital, jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek és idős embereknek,
Erdei gyömbérgyökér
Egészség, Egészség cikkek
Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kez ...
Köszvény
Egészség, Betegségek
Így oldhatod ki leggyorsabban a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom.
Mi volt a titkuk?
Életmód, Táplálkozás
Evett, bevette a gyógyszerét, majd jött a szokásos menetrend. Sepregetés, portörlés bent, ebéd készítést...
A feszes és szép alak sok ember álma
Életmód, Fogyókúra
Csak egy egyszerű mozdulatsor és csak úgy repkednek le rólad a dekák. Mindössze egy perc minden nap…
Anyai ágon örökölhető betegségek
Egészség, Egészség cikkek
Akár 20 százalékkal nagyobb a szívbetegség kockázata, ha az édesanyánknak szívrohama volt.

További cikkek »